יאיר כתב:המילה 'אם' משמשת כתנאי "אם אין לחם תאכלו עוגות..."
המילה 'עם' משמשת כמילת חיבור "תביא לי את הבקבוק עם הפקק הירוק".
יאיר כתב:עוד בהקשר זה.
בל' זכר יש לומר: אחד, שניים, שלושה, ארבעה וכו'. (ארבעה כסאות משום ש'כיסא' - זכר).
ובל' נקבה יש לומר: אחת, שתיים, שלוש, ארבע וכו'.
לכן כשאומרים תאריך (לועזי) יש לומר שישה ליולי/לשביעי או תשעה עשר לאוקטובר/לעשירי (כי המס' מתייחס ל'יום' -זכר).
וכמו שאומרים בתאריך העברי: עשרה בטבת.
ולכן כשמשחקים 'מחבואים' יש לספור כך: "אחת (ולא אחד), שתיים, שלוש, ארבע, חמש וכו'..."
יאיר כתב:חיידר ושאבעס זה כלשון המדוברת.
7686775 כתב:יאיר כתב:עוד בהקשר זה.
בל' זכר יש לומר: אחד, שניים, שלושה, ארבעה וכו'. (ארבעה כסאות משום ש'כיסא' - זכר).
ובל' נקבה יש לומר: אחת, שתיים, שלוש, ארבע וכו'.
לכן כשאומרים תאריך (לועזי) יש לומר שישה ליולי/לשביעי או תשעה עשר לאוקטובר/לעשירי (כי המס' מתייחס ל'יום' -זכר).
וכמו שאומרים בתאריך העברי: עשרה בטבת.
ולכן כשמשחקים 'מחבואים' יש לספור כך: "אחת (ולא אחד), שתיים, שלוש, ארבע, חמש וכו'..."
אשכול מעניין...
האם כשאומרים איזה יום לחודש [בלי לציין איזה חודש] - כגון העשירי לחודש וכדו' כן אומרים בלשון נקיבה?
יאיר כתב:חיידר ושאבעס זה כלשון המדוברת.
יאיר כתב:לא יודע. בכל זאת אתה רואה שזה הסתכם בחיידר ושאבעס (אני מקוה). נו שויין, אולי אתם צודקים...
יאיר כתב:בנש''ק כתב: viewtopic.php?f=1&t=9445#p223040
כוונתך לזה?
viewtopic.php?f=1&t=9445&start=20#p223040
תלתלים כתב:השעה עשרה לעשר במקום לומר עשר דק' לעשר,
דקה היא נקבה לכן יש לומר עשר ולא עשרה.
יאיר כתב:בביטוי בעל שני מילים (או יותר) שהראשונה ל' זכר והשניה ל' נקיבה, יש ללכת אחר המילה הראשונה.
לדוגמא:
בית כנסת גדול (לא גדולה) - בית ל' זכר
תפוח אדמה יפה - תפוח ל' זכר
סבא קשישא כתב:יש סוג של טעויות הנובעות מחלוקה לא נכונה של מילים - כתיבת מילה אחת כשתיים בעקבות הפרדת אותיות השימוש מהמילה אליה הן מצורפות.
לדוגמה - 'כשה למדתי', 'שה היה' או 'מי כולם'.
זעקל כתב:איך כותבים קשישא או קשישה
למעשה נראה לי שכותבים את שניהם
לא ברור לי איך נכנס הא' הסופית לעברית, כנראה זה נלקח מזה שההוא שעשה את העברית לקח מילים מהמקורות
.שמות שהתגלגלו לעברית מן הארמית והמשמשים בצורת נקבה, כגון דוגמה, נכתבים בה' בסופם. דוגמות נוספות: סדנה, טבלה, פסקה, עסקה, קופסה, גרסה. הוא הדין בשמות כגון משכנתה, אסמכתה, אתנחתה, בדותה. יוצא מן הכלל כתיב המילה סבתא
סבא קשישא כתב:חדתי חידה לחכם אחד בפרטי, כיצד צריך לומר, 'שבת שלום ומבורך' או 'שבת שלום ומבורכת'?
אותו חכם ענה לי: "מבורכת, לא?".
ובכן... הוא צדק אבל לא ממש לגמרי.
מי יצליח להסביר מדוע צדק (זה פשוט)? ומי יצליח להסביר מדוע האומרים 'מבורך' צודקים?
בכ"א שיהיה לכולם - שבת שלום ומבורך!
ס"ק
ברכה זו התמיהה מכבר כמה מבעלי לשון: בצירוף של שני הלוואים השונים לשם העצם שבת - לוואי ראשון שם עצם שהוא סמוך (בגניטיב), ואחריו לוואי שם תואר (בנומינטיב).
יאיר כתב:כמו ספר התורה הזאת/הזה.
יאיר כתב:המילה 'אם' משמשת כתנאי "אם אין לחם תאכלו עוגות..."
המילה 'עם' משמשת כמילת חיבור "תביא לי את הבקבוק עם הפקק הירוק".
משתמשים הגולשים בפורום זה: dovdov, אני פה, המוזיקאי, טבי, משולש, עקיב'לה, פעמון זהב ורימון, ר' שליט''א, ראש בטטה ו־136 אורחים